Madonna met kind, kerkje Iseo (foto MDB) |
Wat is het heerlijk zwemmen in de Lago d’Iseo. Het trillende licht doet de grenzen vervagen tussen de lucht, het meer en de omliggende bergen. Aan de overkant strekt een dorp zich met zijn rode daken tegen de berghelling uit.
Wat een prachtig dorp is het Lombardische Iseo. Op het marktplein staat het eerste Italiaanse standbeeld van Garibaldi. Aan zijn zijde een sabel. Hoog boven namaakrotsen die tegelijk een fontein vormen. De rotsen zijn door het langzaam sijpelende water mosgroen geworden.
Rondom het dorpsplein arcades die een welkom toevluchtsoord vormen voor de verstikkende warmte. Een kleine kerk die is gebouwd door de familie Oldofredi ten behoeve van de dorpelingen.
Wat een prachtige fresco’s aanschouwen wij in dit kleine kerkje genaamd Santa Maria del Mercato, dat werd geschonken aan het klooster van de franciscanen in Iseo. Aan de altaarzijde een veertiende-eeuwse schildering van de Madonna met kind. Zij geeft haar kind de borst.
Wat is de Mariacultus hier veelvuldig aanwezig. Meestal in twee gedaantes. Die van de moeder en kind. Of de Kruisafneming. Maria die zich ontfermt over haar gestorven zoon. Het is een veel zachtere religieuze beleving dan die van de gekruisigde Christus. Wie kan zich niet herkennen in de figuur van Maria? De moeder die zorg draagt voor het pasgeboren kind. Of de moeder die haar gestorven zoon in de armen neemt.
Wat een prachtig landschap doorkruisen wij hier. De bergen gaan steil het meer van Iseo in. Langs de weg olijfbomen in bloei.
In zijn dagboek 1935-1950, gepubliceerd als ‘Leven als ambacht’, noteert de Piëmontese schrijver Cesare Pavese op 1 mei van het jaar 1936: ‘Dat poëzie voortkomt uit ontbering, wordt ook gestaafd door het feit dat de Griekse heldendichten ontstonden toen de nakomelingen waren verjaagd uit het vaderland waar zich de graven van de helden bevonden.’
Hier lijken wij ons in Arcadië te bevinden, het idyllische landschap van de poëzie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten