maandag 27 juni 2016

Tocht aan het begin van de zomer



Affiche dada, Zürich (foto MDB)

Lavater

Het regent onophoudelijk. Gelukkig staat onze caravan niet in het overstromingsgebied van de camping. Want dat is hier wel degelijk. Net zoals er zones zijn voor kampeerders met en zonder hond. Vorige week was de Reuss, de rivier waaraan onze kampeerplaats ligt, buiten zijn oevers getreden. Het natuurgebied dat zich hier wat verder uitstrekt en waar je wilde zwanen en ooievaars kunt spotten, is eigenlijk het natuurlijke overstromingsgebied van de nu woest kolkende rivier. Gisteren zag de rivier in de plaats van helder groen, donker bruin. Dat betekent dat het in de bergen al aan het regenen ging.
Op zijn tocht van München naar Parijs levert Werner Herzog vooral een gevecht met de elementen. Sneeuw en ijs teisteren hem. Een sneeuwstorm noopt hem ertoe te schuilen in een aftands bushokje. Het ergste is de horizontale sneeuw. Overnachten doet hij in vakantiewoningen die hij kraakt. Daar ontdekt hij een kalender van november, wat hem doet besluiten dat de bewoners er nog niet zo heel lang geleden verbleven. Een achter gelaten spel kaarten. Een Playmate. Langzamerhand neemt de modder bezit van hem waardoor hij steeds meer op de Wildeman gaat gelijken.
Vandaag bezochten we Zürich, de stad waar in 1916 Hugo Ball de dadabeweging in het leven riep. Op de hoek van de Münster- en de Spiegelgasse treden we het Cabaret Voltaire binnen, de zetel van het dadaïsme. In het café een reuze borstbeeld van de Franse verlichtingsfilosoof. In de kelder kunnen performances worden gehouden. De muren zijn behangen met kranten en foto’s van Hugo Ball en Emmy Hennings.
Maar meer nog ben ik ontroerd door het huis in de Spiegelgasse waar Johann Caspar Lavater leefde. Door de brede toegangspoort kwam hier Goethe over de vloer. Later ook Pfarrer Oberlin. Wanneer Oberlin aan de Duitse dichter Jakob Michael Reinhold Lenz meedeelt dat hij voor enkele dagen op reis gaat om de zieke Lavater te bezoeken, antwoordt Lenz: ‘En ik, ben ik niet ziek misschien?’.
Rondom de Spiegelgasse vind je nu de artistieke scene. Hier schreef Georg Büchner Danton en Woyzeck. Lenin verbleef hier enige tijd.
Langs de rivier de Reuss in de verte de bergen van Luzern, de stad waar Wagner leefde. Ik denk aan de prachtige filmaffiche van Ludwig, waarover de weemoed hangt van het berglandschap bij avond. Ludwig II von Bayern, vriend en mecenas van Richard Wagner.
Het blijft maar regenen. Stilaan hangt onze caravan vol met natte kleren en verandert zo in een woonwagen van rondtrekkende reizigers.

2 opmerkingen: