dinsdag 21 april 2015

Overwinteren in Spa

Vroegere woning bareelwachter Roanne-Coo


Roanne-Coo

Vandaag hadden we een wonderbaarlijke ontmoeting. Na een lange fietstocht langs een oude spoorwegbedding of Ravel hielden we in Coo halt in een oud hotel. Aan de blonde dienster vroeg ik waar het vroegere stationnetje zich bevond.
‘Ici à Coo je ne connais aucun bâtiment,’ antwoordde de dienster.
Ze legde uit dat de treinlijn door middel van een tunnel onder de berg doorliep.
‘Et à Roanne,’ vroeg ik.
De dienster wees ons de weg naar Roanne.
‘Daar is het,’ duidde ik met gestrekte wijsvinger de spoorlijn aan en een bakstenen gebouw dat leek op een oud station. Het bleek een vroeger pension te zijn geweest. Op de gevel kon je nog letters zien die daarop wezen. Even verder langs de spoorlijn stond een gebouwtje in grijs beton dat op een seinhuis leek. En naderhand bleek de woning van de bareelwachter te zijn geweest.
Uit het pension kwam een kleine grijze man. Hij was niet geschoren en leek te wonen in the middle of nowhere.
‘C’est ici l’ancienne gare de Roanne?’ vroeg ik.
‘Non, cela était un hôtel. La gare est démolie,’ antwoordde de man.
‘Est-ce que vous voulez voir des photos ?’
De man kwam terug naar buiten met onder de arm een vuistdik boek. Het bleek te zijn volgestouwd met oude prentkaarten. Op een van de ansichtkaarten konden wij het vroegere station van Coo-Roanne zien.
‘C’est de cette gare-ci que le poète Guillauma Apollinaire a pris le train pour Paris?’ vroeg ik.
De man vertelde dat hij in verschillende kleine stations had gewoond. En dat in het begin van de jaren vijftig een professor voor de camera was komen vertellen over Apollinaire.
Het is dus vanaf dit met de grond gelijk gemaakt station dat de jonge dichter Apollinaire op 5 oktober 1899 in alle vroegte de trein nam naar Parijs. Op de vlucht voor zijn hotelbazin na een onbetaald verblijf.
Hij had eerst 7 kilometer door de bossen getrokken. Het vroor en in het bos hing de geur van paddenstoelen. Na aankomst diende hij nog twee uur op het perron te wachten.
Later schreef Apollinaire een pantomime met als titel ‘A quelle heure un train partira-t-il pour Paris?’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten