zondag 24 mei 2015

Onderweg naar Ticino

Eichendorff, Wanderlieder (foto MDB)


Eichendorff

Toen wij twee jaar geleden in de maand mei door de Italiaanse bergen reden, luisterden wij op de achtergrond naar de muziek van onze cassettes. Een van onze lievelingsliedjes was toen ‘Le lac majeur’.
Op een slepende melodie verhaalt de zanger over zijn melancholie.
Il neige sur le lac Majeur. Het is winter en het sneeuwt boven le lac Majeur of Lago Maggiore. Het Italiaanse bloed kolkt er voor niets. Het meer is immers verlaten. Van het geluk is de zanger alles vergeten. Zelfs de vogels zijn in tranen. Dan hoort hij precies een motor. Dat moet de boot zijn van vijf uur.
Een passage waar ik altijd moet om glimlachen is die wanneer de zanger het heeft over de Italiaanse wijn.
‘Et le pauvre vin Italien, s’est habillĂ© de paille pour rien.’
Het is het clichébeeld van de goedkope Italiaanse wijn. Op terrassen geserveerd in duur uitziende flessen, bekleed met een matje van dunne strostengels.
Niets is minder waar natuurlijk. De Italiaanse wijnen zijn van een sprankelende heerlijkheid. Maar de beschrijving van het door toeristen verlaten oord is indringend.
Het doet mij denken aan het beeld dat Hermann Hesse in Klingsor’s laatste zomer oproept van de augustusmaand. De zomermaand die het begin van de herfst aankondigt.
‘Plots verkilt ons, op een bedauwde ochtend, het grote spook dat ons aanziet uit het gele blad. Plotseling ligt november over de bossen.’
Met zijn vrienden wandelt Klingsor door het dal van Pampambio. Met op de achtergrond het kleurrijke massief  van de Saluta.
Kareno, het dorp waar Klingsor naartoe wandelt, Pampambio, de Saluta, het zijn niet bestaande namen. Maar Montagnola, waar Hesse tot aan zijn dood verbleef, is echt. En ligt niet ver van de Lago Maggiore.
Wandelen in de natuur. Het is een bij uitstek romantisch thema.
‘Waar zouden de Wanderlieder van Eichendorff’ gesitueerd zijn?’ vraagt Nomade.
Het boekje, dat ik indertijd voor haar meebracht uit de Russische boekhandel in Oost-Berlijn, behoort sindsdien tot onze vaste reisgezel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten