dinsdag 12 augustus 2014

Marie-Henriette

Galerij Villa Royale (foto MDB)

Wat een fraai in leder ingebonden boek kon ik inkijken. Het boek bevindt zich in het Fonds Body. Chantal, die de schenking aan de Musées de la Ville d’eaux beheert, toont mij het exemplaar.
‘Chaque année la liste des visiteurs était imprimée,’ zegt zij.
Het dunne boekje bevat de lijst van de bezoekers aan het kuuroord in het jaar 1751.
Wie in Spa kuurde was zonder twijfel fier op zijn aanwezigheid. Van in de zestiende eeuw kwam een keur aan dichters, filosofen en musici naast koningen en hertogen naar hier. Hun namen staan te lezen op de Fontaine Monumentale, een reusachtige fontein die het uitzicht heeft van een waterval.
Ik lees de namen van Montesquieu, Descartes, Grimm maar ook die van de hertog van Sachsen. Zou hiermee Carl August bedoeld zijn? Hertog van Sachsen-Weimar en beschermheer van Goethe? Deze laatste heeft in Spa geen voet gezet. Anders zou de grote Duitse dichter wel op de lijst van de fontein zijn vermeld. Of hij zou zijn afgebeeld op ‘Le livre d’or’, een monumentaal schilderwerk van Antoine Fontaine uit 1894.
Tegen een arcadische achtergrond stelt de schilder een honderdtal illustere figuren voor die de bronnen van Spa bezochten. Gaande van Alexandre Dumas of de musicus Meyerbeer tot tsaar Peter de Grote. Naar hem is de Pouhon Pierre le Grand genoemd. De bron die centraal staat in het stadje Spa en waar het schilderij zich in de wintertuin bevindt.
Net als in de Fontaine Monumentale staat in het schilderij de beeltenis centraal van koningin Marie-Henriette, de echtgenote van koning Leopold II. Zij verbleef hier in de Villa Royale waar nu het belangrijkste onderdeel van de Musées de la Ville d’eaux is gehuisvest.
Naar haar is ook een bron genoemd. Alsof les Spadois medelijden hadden met de koningin die zo ver verwijderd van het centrum van het politieke leven door haar echtgenoot koning Leopold II hier in Spa was gedumpt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten