zaterdag 28 februari 2015

Overwinteren in Spa

Reus Dutske carnaval Ledeberg (foto MDB)
Reus Dutske

Hoe anders dan in Malmédy verloopt de carnavalsoptocht in Ledeberg. Hier geen traditioneel geklede figuren zoals de Haguète, de Trouv’lê of de Longs-Nés. De carnavalsstoet in Ledeberg is eerder een aaneenschakeling van elkaar opvolgende praalwagens. Van waaruit kwistig harde karamellen in het rond worden gegooid. Of broodjes in plastic verpakt en gevuld met chocolade.
Er is een ruime delegatie van praalwagens uit de andere Gentse deelgemeenten zoals Oostakker of Sint-Amandsberg. Wat onder de toeschouwers de uitroep ontlokt ‘Kijk, dat zijn die van Uustakker.’
Het bezorgt mij een ontroerend gevoel van solidariteit.
Maar ook uit de meer bekende carnavalsoorden zakken verenigingen met hun praalwagens af naar Ledeberg. Uit Zottegem of de Denderstreek. Aalst en Dendermonde. Naast Binche en Malmédy is daar het carnaval immers het meest levendig gebleven. Het is ook niet zo vreemd dat de Aalstenaars precies naar Ledeberg afzakken. Ledeberg is de eerste Gentse deelgemeente die je tegenkomt wanneer je langs de Brusselsesteenweg naar Gent stapt.
Dat stappen zal in de negentiende eeuw letterlijk zijn geweest. Arbeiders kwamen te voet van Nevele naar Gent om er te werken in de textielfabrieken. Of om er de dokken uit te graven. In ‘De biezenstekker’ beschrijft Cyriel Buysse nauwkeurig de weg die de geweldenaar Cloet aflegt van de gevangenis aan de Nieuwe Wandeling over Keuze en Wilde langs de Poekebeek tot aan de Zijstraat in Nevele.
Zijn tocht ging langs de huidige Drongensteenweg. Een lange kasseibaan aan beide kanten omzoomd door bomen. Onderweg hield Cloet verschillende keren halt in een afspanning.
Langs de Brusselsesteenweg heb je nog altijd café De Ton. Een tonvormig gebouw uit het interbellum. Waar je even buiten Gent je dorst kon laven.
Door het fileprobleem was er gedurende jaren op zondag een lange optocht te voet langs de Brusselsesteenweg naar het voetbalstadion van La Gantoise.
Dertig jaar carnaval in Ledeberg. Het thema is dit jaar ‘Fiele Op 30 Wiele’. Vooral de Gentse Groenen moeten het ontgelden. Zij worden verantwoordelijk gesteld voor het fileprobleem.
Maar er zijn ook momenten van poëzie te ontwaren in de Ledebergse optocht. Vooral de reuzen Abel en Dutske kunnen mij bekoren.
Abel kent iedereen van het oliebollenkraam. Hij is een geboren en getogen Ledebergnaar. Dutske is het symbool van de Ledebergse volksmens. Met zijn alpinopet en zijn ronde buik of tuugzweerke. Hij is de trots van de Dutsenclub.
Dat hebben het carnaval van Malmédy en Ledeberg alvast gemeen. Het gebruik van het dialect als de taal van de onvervalste creativiteit van het volk.



1 opmerking: