woensdag 4 november 2015

Overwinteren in Spa

Pont d'Outrelepont, brug over de Warche, Malmedy (foto MDB)


Hans Van Malmedy

Vandaag bezochten we Malmedy. Op zoek naar de plaatsen die de Vlaamse romancier Filip De Pillecyn beschrijft in zijn roman Hans Van Malmedy.
Als jongeman van twintig is Hans geestdriftig over de nieuwe ideeën. Tegen de wil van zijn vader vervoegt hij de legers van Napoleon en komt terecht in Spanje. Daar ontmoet hij in dramatische omstandigheden de schone Teresa.
Wanneer Hans terug in zijn geboortestad komt, is hij een Aussenseiter. Bij zijn vader, de oude rechter van Keulse afkomst, is hij met slaande deur vertrokken. Over de huidevetters onder de leiding van monsieur Steinbach, die in het stadje de dienst uitmaken, is hij bitter.
Troost en kompanen vindt Hans in een kroeg in de volkse buurt La Haute Vaulx. Aan de overkant van de Warche. Tot de Spaanse Teresa weer op de proppen komt.
Een groot deel van het verhaal speelt zich af op het Plein. Waar de obelisk staat. En de huidevetters in hun statige huizen hun rijkdom etaleren.
Net zoals in Monsieur Hawarden, verfilmd door Harry Kümel, beschrijft De Pillecyn een randfiguur. Iemand die buiten de samenleving staat. En troost vindt in lange, eenzame tochten door de stad en in de natuur
Zo moet ook De Pillecyn, afkomstig uit Hamme, zich hebben gevoeld. Van 1926 tot 1933 was hij leraar Nederlands en Engels aan het atheneum in Malmedy.
Het werk is doordrongen van weemoed en onvervuld verlangen.
Op de kaft een tekening van Joz. De Swerts. Twee jonge mensen omhelzen elkaar innig. Het meisje houdt de ogen gesloten. Zij geeft zich helemaal over aan haar hartstocht. De jongeman is gekweld. Wat moet hij met zijn verdere leven?
Het is een heldere nacht vol sterren. Op de achtergrond het glooiende veenlandschap. Naaldbomen. De snel stromende rivier de Warche.
De melancholie die uit de tekening spreekt, wordt nog versterkt door het dunne bruine omslagpapier. Onderaan in rode drukletters: Hans Van Malmedy.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten