dinsdag 15 april 2014

Overwinteren in Spa



Bos in de omgeving van la Source (foto MDB)


Tombe la neige

Bruno is de meest melancholieke figuur die ik ken. Op maandag staat hij niet zoals gewoonlijk in de keuken. Of achter het reusachtige haardvuur dat tegelijk dienst doet als grill. Dan staat Bruno vóór zijn toog in de plaats van erachter. Boven op de toog staan alle biermerken uitgestald die je hier kunt krijgen. De verschillende soorten trappist natuurlijk. Rochefort van 10 graden bijvoorbeeld. Het hemelse vocht dat Bunker indertijd met kleine smakjes op zijn tong proefde. En dat tot zijn afgrijzen door een Hollandse barman in een enkele woeste beweging in een niet eens daartoe bestemd glas voor ons werd uitgeschonken. Dat was na de Gentse Feesten. Toen we naar jaarlijkse gewoonte gingen uitrusten in de Ardennen.
Bobeline is hier een van de meest populaire biersoorten. Het flesje heeft een aardige art nouveau tekening. En het bier is gebrouwen met het bronwater van het stadje.
Toen we gisteren na aankomst volgens traditie gingen souperen in de Source zat Bruno te midden van zijn  vrienden aan een tafeltje voor de toog. Zoals gewoonlijk droeg hij zijn witte kokshemd. Op de grill lagen twee reuzegrote Milanese osso bucco’s.
In de eetzaal weerklonk ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel. Daarna ‘Paroles, paroles’ van de Egyptisch-Franse zangeres met de donkere stem Dalida.
‘Dat zijn onze cassetjes!’ riep Nomade uit. In onze oude Volvo speelt nog altijd een oude cassetterecorder. Zij het van de derde generatie.
Net als wij houdt Bruno vast aan het Franse chanson uit de jaren zestig, zeventig.
Deze scène zal ik nooit vergeten. We logeren in de Source. Het is winter. Bruno zit zoals gewoonlijk voor zijn toog. Het begint te sneeuwen. Hoe het komt weet ik niet maar plots schalt uit zijn muziekinstallatie Adamo met ‘Tombe la neige’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten