zondag 28 mei 2017

Reis naar Italië



Fresco Giambattista Tiepolo, Armeens klooster San Lazzaro (foto MDB)


San Lazzaro

Wat een rust stralen de tuin en het Armeense klooster uit op het eiland San Lazzaro. Eertijds werden de leprozen naar hier verbannen. Zij mochten de mis in de katholieke kerk enkel langs buiten bijwonen. Daarom waren de glasramen achteraan doorzichtig.
Aan het begin van de achttiende eeuw waren er echter geen lepralijders meer in Venetië. Zodoende kon het eiland San Lazzaro door de Venetiaanse Republiek worden geschonken aan Armeniërs op de vlucht. De Armeense monnik Mékhithar vestigde er zich in 1717 met zijn kloostergemeenschap.
Vandaag is het eiland een oase van rust. En wat een schoonheid stralen de verschillende kloosterruimtes uit. Het meest houd ik van de refter met vooraan over de hele breedte een schildering van het Laatste Avondmaal.
Heel wat kunstwerken werden door de Armeense gemeenschap in Venetië aan het klooster geschonken. We ontdekken er eeuwenoude juwelen en de mooiste keramische voorwerpen. Maar het indrukwekkendst is de bibliotheek met zijn duizenden in leder ingebonden banden en een verzameling religieuze geschriften op perkament rijkelijk versierd met miniaturen. Op verordening van Napoleon Bonaparte kon het klooster blijven bestaan als oord van wetenschap en kunst.
Dezelfde verzameling miniaturen en Bijbelboeken in miniformaat trof ik aan in de Armeense wijk in Esfahan. De kleine formaten wijzen op de diaspora en de vervolging waar dit geteisterde volk in de loop van de geschiedenis onder te lijden had.
Maar wat een gehechtheid aan hun christelijke geloof. En wat een prachtige eenvoud stralen hun kleine kerkjes uit. Zoals het kerkje op het eiland Akdamar in het Vanmeer, dat vandaag in Turkije ligt maar vroeger deel uitmaakte van Armenië.
Arrivederci Venezia! Ik kijk over het immer bewegende wateroppervlak naar de groene bronzen koepels en de statige torens. Hoeveel kunstenaars en dichters heb je niet geïnspireerd. Onder wie Lord Byron die vaak op het Armeense kloostereiland verbleef. En die ooit de afstand van Venetië naar San Lazzaro al zwemmend zou hebben afgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten