vrijdag 26 mei 2017

Reis naar Italië



Villa langs de Riviera del Brenta (foto MDB)
Novecento

Serenissima is de naam van onze kampeerplaats aan de oevers van de Brenta. Serenissimo is ook de naam die Goethe gebruikt wanneer hij spreekt over Carl August, groothertog van Sachsen-Weimar, zijn beschermheer. In het Italiaans betekent het woord ‘helder’. Zijne doorluchtige hoogheid dus.
Wat houd ik van deze lommerrijke kampeerplaats. Met zijn vele kleine plekken en de zangerige Italiaanse klanken op de achtergrond.
Wat is het heerlijk wandelen langsheen de Brenta met zijn vele villa’s naar het model van Palladio. Van de weg afgesloten door een gietijzeren hek stralen zij een rust en harmonie uit. Sommige zijn met beelden versierd. Van andere is de kleur verweerd.
Langsheen de Brenta bereiken wij de lagune van Venetië. Varend over de rivier nam Goethe hier de boot naar de stad van de doges. Als een smal lint strekt de ‘wonderbaarlijke eilandstad’ - aldus de grote Duitse dichter in zijn ‘Italiaanse reis’ - zich aan de overkant van de lagune uit. Enkel de torens en koepels van de beroemde bouwwerken die Venetië rijk is, verheffen zich boven de serene lijn waarmee de stad zich tegen de horizon aftekent.
Langsheen de rivier de Brenta geurt het naar allerlei bloemen. We zijn nog in de maand mei maar toch is het al warm in het achterland. Gelukkig is er de wind die ons uit de zee tegemoet komt.
Een van de mooiste gebouwen in Mira, het stadje hier vlakbij, is het cinemagebouw. Cinema, teatro staat op de gevel van het klassieke gebouw. Daaronder in grote lettertekens Italia. De naam van het cinema- en theatergebouw Italia is uitgevoerd in grote rode letters die vroeger een helder licht uitstraalden.
De Italiaanse cinema. Ik denk aan Novecento uit 1976 van de cineast Bernardo Bertolucci. Een wrede scène is die waar de fascist Attila samen met zijn vrouw hun oog hebben laten vallen op de villa van een oude vrouw. Wanneer de vrouw weigert om haar villa aan het brutale en gewelddadige echtpaar af te staan, vindt men haar daarop terug, vastgespiest op het gietijzeren hek dat haar villa van de buitenwereld afsluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten