zondag 28 augustus 2016

Tocht aan het einde van de zomer


Museum Chaplin, Corsier-sur-Vevey (foto anoniem)
Chaplin

Voor we de bergen intrekken, sloegen we deze morgen een voorraad van vooral groenten en fruit in. Daarbij een tweetal harde kazen.
Gisteren schotelde Nomade ons een heerlijke maaltijd voor. Bestaande uit gegrilde makreel met geraspte worteltjes en limoen als voorgerecht. Daarna volgde pasta met tomatensaus en pigment. Gegarneerd met parmezaankaas die we raspten met behulp van een fijnschiller.
We dronken ook onze laatste twee biertjes op.
Voordien bezochten we Vevey, gelegen aan het meer van Genève. Het woonhuis van Madame de Warrens. Zij trouwde op veertenjarige leeftijd, scheidde van haar man veertien jaar later en werd de amie van Jean-Jacques Rousseau.
Lord Byron vond de Grand Tour van de Engelse schrijvers, de reis die elkeen die zichzelf respecteerde moest maken naar Frankrijk en vooral Italië, maar niets. Zijn grote tocht leidde hem door de Balkan naar Griekenland, Albanië, Izmir en het huidige Istanbul. Lord Byron die zijn titel op tienjarige leeftijd erfde van zijn oudoom,stierf in een Griekse havenstad vooraleer hij zich volgens plan kon mengen in de onafhankelijkheidsstrijd van de Grieken ten opzichte van het Ottomaanse rijk. Hij liet zich portretteren in traditionele Albanese klederdracht.
Voor zijn tocht naar Zwitserland inspireerde Lord Byron zich op het verblijf van Rousseau aldaar.
In ‘Les rêveries du promeneur solitaire’ beschrijft Rousseau zijn aanwezigheid op L’île de la Motte in het meer van Neuchâtel.
‘Quand le soir approchait je descendais des cimes de l’île, et j’allais volontiers m’asseoir au bord du lac sur la grève dans quelque asile caché…’
Maar Vevey is natuurlijk ook waar Chaplin nadat hij in 1952 niet meer naar de V.S. mocht terugkeren, verbleef. Met Oona O’Neill, dochter van de toneelauteur Eugene O’Neill had hij acht kinderen, waaronder de actrice Geraldine Chaplin.
Op hun landgoed is in het voormalige woonhuis van de Chaplins en in een studio een museum ingericht. In korte kleurenfilmpjes zie je het leven van de Chaplins tijdens feestelijke momenten.  In de studio zijn de decors van zijn films nagebouwd waarin thematisch fragmenten worden getoond.
De films van Chaplin zijn heerlijk ontroerend. Door het gebruik van de pantomime, de karakteristieke personages met hun opzichtige snorren of de reusachtige man-vrouwen was zijn werk bovendien een grote inspiratiebron voor de groteske cinema van Fellini.
Voor we morgen de bergen intrekken, rusten we vandaag op de camping uit. Ik kan er niet genoeg van krijgen naar de bergen te kijken. Langzaam maakt het harde middaglicht plaats voor een zachtere schijn. Waardoor de bergcontouren scherp zijn afgetekend tegen de heldere lucht. Gisterenavond woedde een kort maar hevig onweer. De hele dag was het massief van de Mont Blanc nagenoeg onzichtbaar. Alsof de natuur een duidelijk signaal uitstuurde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten