zondag 4 juni 2017

Reis naar Italië



Muurschildering Marchirolo (foto MDB)
Klingsor

Wat een prachtige dorpjes bevinden zich rondom het meer van Lugano!
Het landschap is betoverend. Langsheen het meer strekken zich in lange rijen ronde beboste heuvels uit. We komen in Marchirolo. Smalle straatjes met huizen in de mooiste pastelkleuren. Tegen de gevels muurschilderingen. Niet alleen religieuze taferelen. Maar vooral ook taferelen van migratie. Een vrouw met een kind op de arm kijkt haar man na. Hun zoontje wuift de papa uit. De man stapt weg met gebogen hoofd. Een valies in de hand. Op de plaats van zijn hart is een leeg vensterraam met balkon getekend.
Op een andere schildering zien we een grijsaard. Zorgelijk zit hij. Het hoofd steunend op zijn hand. Een span ossen wordt niet meer aangestuurd. Alleen de vrouwen en kinderen blijven achter.
In de Valle Vigezzo aan de Lago Maggiore trok al sinds de zeventiende eeuw wie aanleg voor schilderen had weg naar de steden. In de 19de eeuw richtte de schilder Giovanni Rossetti Valentini in het dorp Santa Maria Maggiore de Scuola delle Belle Arti op.
Wie voor schilderen geen talent had, oefende veelal het beroep van schoorsteenveger uit. Het wegtrekken van de jongemannen moet hartverscheurende taferelen hebben opgeleverd. Her en der vinden we langs de weg een grotto of herberg in de natuur.
In ‘Klingsor’s laatste zomer’ beschrijft Hermann Hesse een voettocht naar Careno, het dorp met het papegaaienhuis. Zo genoemd naar het geschilderde tafereel op de gevel van een van de woningen in het dorp. In werkelijkheid gaat het om Carona, eveneens aan het meer van Lugano maar gelegen in het Zwitserse Ticino.
De heuvels rondom Lugano of Laguno zoals het in Klingsor heet, zijn een paradijselijke omgeving. Met zachte ronde vormen in de natuur. En verscholen eeuwenoude dorpjes met kleine straatjes. Aan de Italiaanse kant vind je overal muurschilderingen en huizen in de heerlijkste kleuren. Daarnaast binnenin heerlijk beschilderde barokke kerken.
Hier hoeft de mens geen beroep te doen op de hoogste goddelijke krachten om te overleven. De zachte en liefdevolle aanwezigheid van de Mariafiguur volstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten