zondag 3 juli 2016

Tocht aan het begin van de zomer

Kaiserbrunnen Konstanz (foto MDB)


Konstanz

Fietsen langs de Bodensee. Wanneer we dichterbij komen zien we op het wateroppervlak alle tinten van blauw. Van diepblauw tot licht zilver. Aan de rand van het meer golft en klotst het water.
Maar de vredige aanwezigheid van het meer in de verte stemt rustig.
Boven het water een zeppelin. Het luchtschip zweeft voor ons uit. Zoals een reiger die bij het wandelen langs het water steeds weer opschrikt en zich een eind verder weer neerzet. De zeppelin is helder wit en beweegt zich voort zonder enig geluid. Wat een verschrikking moet het zijn geweest wanneer uit zo’n toestel tijdens Wereldoorlog I ineens bommen bleken te vallen. De zeppelins boven de Bodensee stijgen op in Friedrichshafen, aan de overkant van het meer.
Ik denk aan het gedicht ‘Bulut mu olsam’ van de grote Turkse dichter Nazım Hikmet, op muziek gezet door Zülfü Livaneli. ‘Denizin üstünde ala bulut’ of ‘Boven het meer drijft een kleurrijke wolk’, luidt de aanhef van het gedicht.
We fietsen naar Konstanz. Van 1414 tot 1418 werd hier het Concilie van Konstanz gehouden, in het leven geroepen door paus Johannes XXIII. Op weg naar het concilie viel de wagen van de paus op de Vorarlberg echter om. De paus belandde in de sneeuw en overleefde de val niet.
Wat een indrukwekkend Münster bezit deze stad. Hier kwamen de kerkvorsten samen. Streng is de architectuur van de kathedraal. Hoge ramen laten overvloedig licht binnen in het reusachtige wit en grijs gekleurde kerkschip. De kerkdeuren zijn van gesculpteerd hout en tonen verschillende scènes uit het leven van Jezus. Als in een beeldverhaal worden in opeenvolgende episodes het Laatste Avondmaal, het verraad van Jezus door de Judaskus en de kruisiging getoond.
Wat verloopt het leven op de boerderij in een rustig ritueel. Nadat ze zijn gemolken worden ’s avonds de koeien tezamen met de kalveren van de stal weer naar de weide gebracht. Het is heerlijk om te zien hoe de kleine kalfjes om de grote runderen heen dartelen.
Het avondlicht is zacht en wordt weerkaatst door het oppervlak van de Bodensee die wij van op onze kampeerplaats kunnen zien. Achter ons de Zwitserse bergen die op de toppen bedekt zijn met sneeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten