zaterdag 2 juli 2016

Tocht aan het begin van de zomer



Illustratie F. Schiller, Wilhelm Tell (foto MDB).
Bodensee

Als een zacht blauw lint strekt de Bodensee zich voor mij uit. Daarachter de Duitse bergen die nauwelijks van de laaghangende wolken zijn te onderscheiden. Hoeveel vluchtelingen keken niet de kant op van het veilige Zwitserland?
Niet zo ver hier vandaan, in Gaienhofen aan de Untersee, vestigde zich Hermann Hesse. Boodschappen deed hij in het Zwitserse Steckborn. Ooit voeren wij, net zoals Hesse met de roeiboot van Gaienhofen naar Steckborn. Hugo Ball, stichter van de dadabeweging en later biograaf van Hesse, vergeleek zijn bestaan hier met dat van de schrijver Walt Whitman aan het Michiganmeer.
Ook Henry David Thoreau, die zich in de Noord-Amerikaanse natuur terugtrok, leefde aan een meer en deed er ontdekkingen die hij toeschreef aan vroegere indianenvolkeren.
We kamperen op de boerderij. De woning heeft een houten dakbedekking en luiken die donker rood zijn geverfd, wat het huis net zoals de omgeving een grote rust laat uitstralen.
Onze kampeerplaats bevindt zich nabij St. Gallen met zijn beroemde Stiftsbibliothek. Op de kleine  rommelmarkt in de buurt van de Stiftsbibliotheek ligt een uitgave van Friedrichs Schillers ‘Wilhelm Tell’ gratis mee te nemen. Het boek is gedrukt in gotisch schrift en is in 1941 in Zürich uitgegeven ter gelegenheid van 650 jaar Eidgenossenschaft. Wat een prachtige gedrukte houtsneden en gravures staan in het boek. ‘Insel Schwanau gegen die Mythen’ toont een roeiend paar op een bergmeer onder  het licht van de opkomende maan. Een gravure van Tell die weigert de keizerlijke hoed te groeten.

De eerste aanblik van het Bodenmeer was wonderbaarlijk. Wat een verschil met het hooggebergte waar wij vandaan komen. Het licht schittert boven het wateroppervlak.
De kampeerplaats op de boerderij is helemaal gericht op gezinnen met kleine kinderen. Deze morgen keken zij toe hoe de donkerzwarte kalveren over het achtererf van de weide naar de stal werden gebracht.
Onze woonwagen staat in de schaduw van een boom midden in een boomgaard.
Een zachte regen valt over deze kant van het meer. Terwijl het helder oplicht over de bergen aan de overkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten