zaterdag 9 juli 2016

Tocht aan het begin van de zomer



Philosophenweg Heidelberg (foto MDB)
Heidelberg

O, Heidelberg wonderschone stad aan de Neckar. Stad van Eichendorff en Hölderlin. Joseph Freiherr von Eichendorff kwam uit het verre Oberschlesien om hier te studeren. Hij was amper negentien jaar oud en raakte verliefd op Käthchen. Zij woonde in Rohrbach, in een huis recht tegenover ‘Zum Roten Ochsen’ waar de romantische dichter en zijn vrienden zo vaak verbleven.
Het verhaal doet denken aan Goethe die gedichten schreef voor Friederike Brion uit Sessenheim. Te voet kwam Eichendorff naar het dorp van zijn jeugdliefde. Voor haar schreef hij het wondermooie gedicht met de aanhef ‘In einem kühlen Grunde/Da geht ein Mühlenrad’.
We volgen de Philosophenweg en kijken uit over het Heidelberger Schloss, gebouwd in rode zandsteen en verder over de hele stad. Hier kwamen de romantische dichters wandelen in de wijnbergen. De muren van de terrassen waar de wijngaarden zich ooit bevonden, zijn er nog steeds. Net zoals de geplaveide weg omhoog. Schichtig vlucht een hagedis voor ons weg.
Hoe heerlijk slingert de Neckar zich tussen de oeroude beboste bergen. Friedrich Hölderlin, geboren in Lauffen, woonde de laatste 36 jaar van zijn leven in een toren in Tübingen en keek uit over de Neckar. Hij werd er opgevangen door een timmerman, een bewonderaar van zijn werk.
Wat is het heerlijk toeven aan de oever van deze rivier. Af en toe vaart een vrachtschip voorbij. Waar naartoe heb ik het raden naar. Net als wij zochten de romantische dichters het water op. Of de inspirerende sfeer van ruïnes, zoals die van het Schloss. Zij wandelden rond meren. Hielden van de woeste natuur van de bergen.
Wat was het een verademing om na de bergen te belanden aan de Bodensee. De rust van het water. Zo eindigt onze tocht aan het begin van de zomer. Aan de oever van de Neckar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten