woensdag 6 juli 2016

Tocht aan het begin van de zomer



Schloss Hohenschwangau, Löwenbrunnen
Ludwig

Wat een verrukking wanneer plots in het Beierse landschap het Schloss Neuschwanstein opduikt. Hoog boven het dal verheven als een wit marmeren kunstwerk. Net als de Taj Mahal is dit een ode aan de liefde. De liefde van Ludwig II, koning van Beieren, voor de Duitse middeleeuwen. Voor de minnezangers zoals Walther von der Vogelweide en de Duitse ridderstand.
Nadat zijn land door de Pruisen was overgenomen, bleef Ludwig niets anders over dan weg te dromen. In een fictieve sprookjeswereld waar ridders almachtig waren en burchten bewoonden die de grenzen bewaakten. Zoals de ruïneburchten waarop het Schloss Neuschwanstein is opgetrokken. Vanaf de Marienbrücke ging Ludwig kijken naar het voortschrijden van de werkzaamheden. Inspiratiebron was de Wartburg waar de minnezangers met elkaar wedijverden.
In Wagner vond Ludwig een medestander, een kunstenaar die net als hijzelf het Duitse verleden met zijn vele sagen verheerlijkte.
In de nabijgelegen burcht Hohenschwangau kwam Ludwig voor het eerst in contact met Wagner. De tuin van het slot bevat heerlijke bronnen. Er is de Mariabron als symbool van de christenheid, de leeuwenbron geïnspireerd door het Alhambra, een bad dat verwijst naar de antieke oudheid.
Ludwig was een koning die niet wilde vechten. Reeds twee jaar na zijn aantreden in 1864 werd zijn land door de Pruisen ingenomen en werd hij een soort marionettenkoning. Daarop spendeerde hij zowat de hele Beierse staatskas aan zijn droomkastelen Neuschwanstein en Linderhof, waar hij omgevingen creëerde zoals de Venusgrot als blijvende decors voor de werken van Wagner.
Zijn droom duurde net zolang tot de banken ermee dreigden beslag te leggen op zijn bezittingen, de regering Ludwig daarop onmondig verklaarde en opsloot in Schloss Berg. Op 13 juni 1886 verdronk Ludwig II in de Starnberger See.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten