In het kleine dorpje Recht in de Eifel gaan we op zoek naar de Schieferstollen of de leisteengroeve. Achthonderd meter lange gangen leiden ons langs de reusachtige in het gebergte uitgehouwen hallen waar de Blaustein werd gewonnen. De gangen en de Abbauhallen zijn koud en vochtig. Vleermuizen die zijn opgeschrikt door ons bezoek scheren rakelings heen. We lijken ons in een natuurlijk grottencomplex te bevinden. Welk een moeite hebben mensen zich getroost om de kostbare blauwsteen, die zelfs tot in Amerika werd uitgevoerd, te ontginnen. Hiervóór werd de Blaustein bovengronds gewonnen. In het begin van de achttiende eeuw kwamen Tirolers naar Recht en zorgden voor fraaie bewerkingen van de steen. Zo ontstonden doopvonten en grafstenen met de fraaiste figuren.
Fontina d’Alpeggio, de traditionele kaas uit de Valle d’Aosta, wordt gemaakt van de melk van Valdostana koeien die in de zomer vrij rondlopen in de Alpenweiden. Tijdens onze reis naar de Valle d’Aosta gingen we op zoek naar een kaasmakerij. Die lag verscholen hoog in de bergen. De weg was smal en gemaakt van grind. Maar wat een ontzetting wanneer we binnen traden in de plaats waar de kazen rijpen! In honderden meters lange gangen van een verlaten kopermijn liggen de grote kazen opgestapeld.
De Sint-Sebastiaankapel in Eibertingen. De kapel is gebouwd in 1700. Boven het altaar een beeld van de Heilige Sebastiaan. Vastgebonden aan een boom. Naakt op een lendendoek na. Zijn lichaam doorzeefd met pijlen. De jongeling heeft een bevallige houding. Hij lijkt niet zozeer pijn te lijden. Sint-Sebastiaan was leider van de pretoriaanse garde en nam het op voor de christenen. Het beeld van Sint-Sebastiaan in de kapel wordt geflankeerd door twee glazen kasten met 81 relikwieën van verschillende heiligen. Uiteindelijk werd hij begraven in de catacomben aan de Via Appia in Rome.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten