donderdag 16 mei 2013

Mole Antonelliana

Arcaden Torino

Wat een prachtige stad is Torino! Gelegen tussen de bergen. En aangelegd in een strak patroon van via’s en piazza’s. De grote architect Le Corbusier liet zich hierover vol lof uit. Pleinen en paleizen dateren uit de renaissance of het classicisme.
Wat een grandeur straalt deze stad uit. De Piazza Castello. Of de centrale plaats. Langsheen de straten en pleinen zijn reusachtige arcaden aangelegd. Zij beschermen de wandelaars tegen de felle zon in de zomer of zoals vandaag tegen de stortregens. Je vindt er de prachtigste cafeetjes waar je voor geen geld echte Italiaanse cappuccino kunt drinken met een stuk perentaart.
We bezochten het Nationale Filmmuseum. Dat is gehuisvest in een reusachtig gebouw dat bij aanvang bedoeld was als een synagoge. Die is echter nooit als dusdanig in gebruik genomen. Het bouwwerk, de Mole Antonelliana, is genoemd naar de negentiende-eeuwse architect Alessandro Antonelli.
Hier herleeft de cinema. En dan vooral de Italiaanse film. Je kunt er kijken naar fragmenten uit het werk van Ettore Scola, Pier Paolo Pasolini en andere grote meesters. Je vindt er ook een zeer uitgebreide verzameling filmaffiches. Onder andere die van Una giornata particolare met de Italiaanse diva Sophia Loren en Marcello Mastroianni.
Wat een donkere blik heeft  Sophia Loren.
Ondertussen heeft de zoon van de campinguitbater gebeld naar Venetië. Daar zijn twee raampjes te vinden voor onze oude woonwagen uit Slovenië. Overmorgen worden ze geplaatst. Ik hoop maar dat we dan heelhuids van deze berg geraken.
Onze camping staat in het park van de Villa Rey. Een reusachtig kasteel in afgebladderd roze. Enkele folies. Een grandioos uitzicht over de stad en haar rivier de Po.
Morgen het Museo Nazionale della Montagna of het bergmuseum.

1 opmerking: