zaterdag 13 december 2014

Italiaans dagboek

Gianmaria Testa, Men at work (foto MDB)


Gianmaria Testa

In het derde deel van de trilogie ‘Misdaad in Marseille’ van de Franse schrijver Jean-Claude Izzo belt de melancholieke politieman Fabio Montale op de mobiele telefoon van een vrouw.
De vrouw is politiecommissaris en komt net onder de douche vandaan. Op de achtergrond klinkt Italiaanse muziek:
‘un po’ di là del mare c’é una terra chiara’.
Montale heeft zich aan het politieambt onttrokken. Gaat zijn eigen gang en vraagt zich af of Hélène Pessayre hem soms laat afluisteren.
Het beeld van de politiecommissaris enkel gehuld in een badlaken, brengt Montales fantasie op hol. Op het einde van het gesprek vraagt hij naar de naam van de Italiaanse zanger.
De zanger is Gianmaria Testa.
Bij de lectuur van  Izzo valt het mij op dat de auteur regelmatig naar muziek verwijst. Niet alleen naar de Italiaanse zanger met de diepe sonore stem maar in het begin van de trilogie ook naar de Amerikaanse jazzpianist Thelonious Monk.
Heerlijk zijn de filmpjes van Monk, met zijn geringde vingers beukend op een eenvoudige piano. Op zijn hoofd een gebreide muts. Enkel begeleid door een bassist en drummer.
Heerlijk was ook de theatervoorstelling van Josse De Pauw ‘An old monk’. Waarin de doorwinterde acteur het onverbloemd heeft over ouder worden en de aftakeling die hiermee gepaard gaat.

Omgekeerd heeft Testa een van zijn nummers opgedragen aan Jean-Claude Izzo.
‘De bibliotheek is een echte schatkamer,’ zegt Nomade.
Uit de bibliotheek brengt zij de cd’s van Testa mee. Vervolgens neemt ze die op ouderwetse cassettes op. Die laten we spelen tijdens de autoritten met onze Volvo 460.
Dan weerklinkt de zachte stem van Gianmaria Testa.

‘in fondo al mare
canta una sirena
tutta la notte canta
e canta piano’

‘Op de bodem van de zee
zingt een sirene
de hele nacht
zingt zacht de sirene’

Tekst en melodie doen wegdromen. Ware het niet dat ‘una barca scura’ een aanklacht is tegen de bootvluchtelingen die op weg naar het beloofde land Italië belanden op de bodem van de zee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten