zaterdag 19 september 2015

Onderweg naar Ticino

Blöcke auf dem Titlisgletscher, Talmuseum Engelberg (foto MDB)


Gotthard

Wie trok niet allemaal over de Alpen? Hannibal natuurlijk. Er zijn afbeeldingen bekend van de Carthaagse generaal die met een leger via een van de passen de Alpen oversteekt. Toen Gallische troepen het transport vanaf de hoogte aanvielen, werden de olifanten die als lastdier functioneerden zo opgeschrikt, dat ze samen met hun bepakking van de smalle bergpaden naar beneden stortten.
De Alpen oversteken was helemaal geen eenvoudige zaak. Goethe reisde over de Alpen naar Italië. En schreef hierover zijn Italienische Reise. Later ondernam ook zijn enige zoon August, genoemd zoals Goethes mecenas, hertog Carl August von Sachsen-Weimar een Italiëreis. Waarvan hij nooit zou terugkomen. Hij overlijdt in het land van de klassieken. Zijn grafsteen vermeldt alleen: ‘Goethe de zoon, de vader voorafgaand, overleed op veertigjarige leeftijd 1830’.
Onze doortocht door de Alpen via de Gotthard verliep niet zonder slag of stoot. Onze Volvo 460 kreunde onder het gewicht van de caravan op weg naar de tunnel. Voor ons het massief. We hopen dat onze motor niet gaat verhitten.
Eindelijk de tunnel in. Maar wat gebeurt er? Ineens raken wij verblind.
Langzaam maar zeker slaat een dichte mist tegen de voorruit van onze wagen aan. Wanhopig proberen wij de waas weg te vegen. Maar de ondoorzichtige damp lijkt wel van ijs. In de tegenovergestelde richting de lichten van vrachtwagens.
De zichtbaarheid wordt steeds beperkter. Tot de binnenverwarming haar werk begint te doen. En het zichtvlak van de voorruit stilaan groter wordt.
Een keer door de tunnel ontvouwt zich het besneeuwde massief van de Gotthard zich in al zijn grootsheid. In de Alpen is overal de Mariafiguur aanwezig. Als fresco in Italië. Of in kapelletjes in Zwitserland. Maria die de Alpenreizigers beschermt op hun gevaarlijke tochten.



2 opmerkingen: