maandag 7 september 2015

Onderweg naar Ticino

Casa Selma, Ascona Monte Verità (foto MDB)


Casa dei Russi

Ascona aan de Lago Maggiore. Een steile stenen trap voert ons naar de Monte Verità of de Berg der Waarheid. Hier richtten Henri Oedenkoven en Ida Hofmann samen met Karl en Gusto Gräser hun alternatieve leefgemeenschap op. Later werd deze een sanatorium. Gasten van overal konden lucht- en lichtbaden nemen. Er werd in de tuin gewerkt en in openlucht gedoucht.
Vele kunstenaars en beroemdheden vonden hun weg naar hier. Max Weber, de Russische anarchist prins Kropotkin, de Nederlander Domela Nieuwenhuis, Hermann Hesse enzovoort.
Hoe heerlijk bloeien hier de citroenbomen en de wilde kastanje! Het moet voor de idealisten die zich hier vestigden zowat het aards paradijs zijn geweest.
Helemaal boven op de heuvel bevindt zich de toren van de utopie. Daarrond ziet het verwilderde bos eruit zoals ten tijde van het sanatorium. Verweerde douches. Het Russische huis. Hoe mooi is deze eenvoudige constructie. Op een betonnen gelijkvloers verheft zich een decoratieve houten verdieping. Wat een pracht vormen de kleurencombinaties. Van azuurblauw tot lichtgroen en donker bruin. De kleine gebouwtjes zoals de Casa Selma waren uiterst sober ingericht. Een metalen bed en houten stoel. Al was dit in de pionierstijd nog helemaal anders. Hutten werden gebouwd met vindmaterialen.
Toen Henri Oedenkoven en Ida Hofmann uitweken naar Brazilië verkommerde het sanatorium. Tot baron Eduard von der Heydt de Monte Verità overnam en het Bauhaushotel verrees.
Maar het mooist moet de heuvel die oprijst boven de Lago Maggiore zijn geweest ten tijde van de stichting van de leefgemeenschap. Wat een vrolijkheid stralen de foto’s van dansende jonge mensen uit. De lange haren en baarden wapperend in de wind. Bevrijd van knellende kledingstukken zoals het korset. Zich naakt te bewegen in de natuur. Leven van wat de natuur te bieden heeft. Met Ida Hoffmann die ’s avonds concerten geeft op de piano. En het grandioze uitzicht over de bergen en de Lago Maggiore.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten