maandag 5 september 2016

Tocht aan het einde van de zomer



Monte Bianco
Romeinse brug, Pré-Saint-Didier (foto MDB)

Onze tocht door de Valle d’Aosta bracht ons vandaag naar Morgex. In de verte de Monte Bianco, gehuld in een sluier van wolken. Tijdens de rit door de vele tunnels probeerde een Italiaanse vrachtwagen de snelheid van onze auto met caravan door middel van schrikbarend getoeter op te drijven.
De camping lijkt vooral te worden bezocht door bergwandelaars en klimmers. In de winter door beoefenaars van de skisport. Ook het Hospice boven op de Grand-Saint-Bernard is tijdens de winter te bereiken, zij het enkel met korte ski’s of raquettes.
Deze namiddag stapten we naar het dorp Pré-Saint-Didier. Al in de Romeinse tijd waren hier thermen gevestigd. De negentiende-eeuwse badinrichting is prachtig gerestaureerd. Hoe sfeervol zijn de zacht groene en roze pastelkleuren.
Maar deze schoonheid is niets in vergelijking met de kloof en de Romeinse brug over de rivier die leidt naar de aloude thermen. Toen de Romeinen in  grotten baadden in ijzerhoudende waterbronnen van 22 en 36 graden. Nog steeds stroomt uit de leuning van de brug met mondjesmaat het warme water. Onder de brug stroomt met een ontzaglijk geweld de Dora di Verney. Langsheen de kolkende rivier hangt een geur van zwavel, afkomstig uit de bronnen.
Morgen trekken we naar Courmayeur. Waar we met behulp van de kabelbaan de Mont Blanc of de Monte Bianco zullen bestijgen tot aan de Punta Helbronner op een hoogte van 3466 meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten